De beste stuurlui staan gelukkig achter het dranghek!

Dat is zo mooi hé, dan kijk je er zo naar uit maar dan valt alles is het water. Ik had het te doen met de burgermeester van Düsseldorf. Misschien is het niet het feest geworden wat hij er van verwachtte, en ontbrak voor Danny Nellisen (wist trouwens niet dat Danny een Duitse oma had maar gelukkig nu wel) een soort van vuur?? maar ik heb genoten van de proloog. Helaas niet omdat mijn goede voorspelling maar des te meer dat mijn theorie over team Sky geen losse spaak was.

Team Sky belandde namelijk met 4 renners in de top 10. Wat ben ik fan van dit team en met name hun ‘’wetenschappelijke‘’ aanpak. Niet demarreren maar gewoon op één tempo rijden. Niet gokken maar gewoon dingen analyseren en berekenen. In mijn vooruitblik van gisteren gaf ik al aan dat het drie simpele weken voor Sky zouden worden. Team Sky is zijn concurrentie namelijk ver op voor en dat bleek gisteren maar weer. De pakken waarin de mannen reden hadden namelijk innovatieve bobbeltjes aan de zijkant. Oud wielrenner Danny vond dat niet kunnen, iets met de pot verwijt de ketel dat hij… Danny was zelfs zo boos dat hij een brief naar de UCI had geschreven om tekst en uitleg te vragen. Gelukkig werd hij direct aan tafel gecorrigeerd dat de pakken gewoon conform de regels waren. Arme Danny. Met het pak was niks mis, de concurrentie had zitten slapen. Het eerste bewijs dat de wetenschappelijke aanpak van team Sky effectief is.

Het andere bewijs dat deze aanpak kracht bijzet is de uitslag van gisteren. Kopman Chris Froome reed al zijn concurrenten op minimaal 30 seconden achterstand. Behalve Robert Gesink maar daarover later meer! Iedereen dacht dat Chris, ik mag ondertussen Chris zeggen, niet in vorm was. Het was zelfs nog erger hij zou de tour zelfs niet gaan winnen. Maar niks is minder waar! Team Sky weet gewoon hoe ze hun kopman op het juiste moment kunnen laten pieken en dat is enkel en alleen tijdens de Tour de France!

Wat ik jammer vond was het uitvallen van de meesterknecht Valverde. Ondanks dat hij die bocht roekeloos nam (de beste stuurlui staan achter het dranghek) gun je zo’n aftocht niemand. Met zijn 37 jaar kan dit zomaar is zijn laatste grote kans op een tour overwinning zijn geweest.

Maar toen..

had ik tijdens het kijken van deze regenachtige proloog een deja vu. Alsof ik bepaalde beelden al eerder had gezien. Van de week scrolde ik namelijk toevallig langs een filmpje op Facebook over een glijbaancontroleur van de provincie Noord-Holland. Wat een prachtig beroep is dat overigens waar ik me graag voor houd aanbevolen! Ik heb de video gisteravond laat in bed nog een paar keer terug gekeken om er zeker van te zijn dat diezelfde controleur niet stiekem Dylan Groenewegen was. Ik heb namelijk nog nooit iemand 20 tot 30 meter over het asfalt zien glijden, om dan te zien opstaan zonder ook maar één scheurtje in zijn fietsbroek te hebben. Alsof hij het vaker had gedaan en stiekem op Texel had geoefend. Chapeau Dylan, de uitnodiging van het Tikibad om hun glijbanen te testen zal snel volgen!

In mijn voorspelling, wat zat ik er naast behalve met die kogel uit Wit-Rusland, had ik twee mannen van dat zelfde team Lotto-Jumbo staan. Twee echte kanshebbers aldus deze expert (gelukkig beaamde de ploegleider van Lotto-Jumbo dat later in de avondetappe ook. Ik heb er dus echt kijk op!) voor het winnen van de proloog. Wat ik dan niet begrijp is dat wanneer je Dylan zo ziet glijden je als ploegleiding de twee kanshebbers op het magische geel ook op dezelfde spekgladde tijdritbandjes laat vertrekken. Alsof Max Verstappen op een regenachtig Spa Francorchamps ook op droogweer banden gaat rijden?! Met dit soort gedachtegangen in de top van het wielrennen komen mijn voorspellingen natuurlijk nooit uit.

Maar goed dat kan gebeuren. Nee waar ik me gisteren het meest aan gestoord heb is het volgende wat te maken heeft met de Nederlandse topsportmentaliteit. Een van Nederlands grootste wielertalenten Robert Gesink reed een dijk van een tijdrit met de 18e plaats op 31 seconden van de winnaar Thomas. Een top prestatie welke ook gelijk laat zien dat Gesink de vorm op het juiste tandwiel heeft staan. Maar dan stelt Thijs Zonneveld de meest gekke vraag die ik ooit heb gehoord: ‘’Robert je wilde de eerste dagen tijd VERLIEZEN dat is nu niet gelukt. Hoe ga je dat morgen doen, voortijdig in de remmen knijpen?’’.

Hoorde ik dat goed? Je rijdt op ’s werelds grootste wielerevent, eindigt 18de op 31 seconde, bent eigenlijk een klassementsrenner en verkeerd in topvorm maar wilt moedwillig tijd verliezen? Dat is het allerlaatste wat je moet willen Robert en zeker in een tour die niet al te zwaar is! Ik begrijp best dat je jezelf vooraf als doel hebt gesteld om één of twee ritjes weg te kapen maar soms moet je doelen bijstellen. Neem geen genoegen met een ritje of twee, ga voor het hoogst haalbare. Of het je lukt of niet wanneer je zo in vorm bent moet je er alles proberen uit te halen wat erin zit. Dus Robert wanneer je dit leest, waar ik wel vanuit ga, morgen ga jij lekker en bloc rijden! Tweede plaatsen of andere troostprijzen hebben we al genoeg.

Wat me dan verbaasde in de avond was dat er in de avondetappe met Dionne, die trouwens moeite had met de juiste camera te vinden, geen woord over werd gerept. Gelukkig waren de goudeerlijke mannen van RTL 7 wel stoer genoeg om Robert het hemd van het lijf te vragen want zoals Eric Breukink al zei: SWITCHEN ROBERT, SWITCHEN!

Voor morgen staat er een vlakke etappe op het programma. Een echte heerlijke sprintetappe. Mijn voorspelling: Een kopgroep tot 10 km van de streep. De kopgroep bestaat uit een man of 5 voornamelijk met renners uit de voornamelijk kleinere ploegen. Kortom massasprint!

1. Marcel Kittel
2. Arnaud Démare
3. Nacer Bouhanni
6. Dylan Groenewegen

Benieuwd wat er van deze voorspelling terecht gaat komen! De beste stuurlui staan gelukkig achter het dranghek.

Reageren is uitgeschakeld voor dit bericht.