De intimiteit van het wielrennen!

Wat was het weer een voorspelbare sprintetappe. Een kopgroepje van 4, in de voorspelling 5 dus bijna goed, ging vooruit. Zoals in iedere andere vlakke etappe van de afgelopen 10 jaar weet je dat op 50km van de finish de sprintersploegen gaan rijden. De climax van deze etappe zat hem dan ook in de laatste 450 meter, lees je mee Dylan de laatste 450m dus niet alleen de laatste 250!, met een massasprint. Met een ongenaakbare Duitser die als eerste de streep passeerde. Etappe nummer 1 voor Kittel!

Gebeurde er dan helemaal niks onderweg, ja natuurlijk wel! Waar Team Sky tijdens de proloog keurig met z’n allen op het zadel bleef zitten waren de mannen uit Engeland nu stuk voor stuk intiem met het asfalt aan het knuffelen. Waaronder de kopman Chris Froome. Ook mijn adem stokte even: het zal toch niet dat mijn grote topfavoriet ook de tour moet verlaten door een valpartij. Maar gelukkig zat Chris binnen 30 seconde weer op de fiets, niet helemaal ongeschonden aldus het commentaar van Robert Gesink.

Want vieze Robert had vol het zicht op de open hol van Chris Froome! Robert zat front row bij dit spektakel. Gelukkig maar voor Robert want de mannen van Sky reden binnen no-time terug naar het peloton. Het bruggetje is ook gemaakt de naam van de man uit Varsseveld is gevallen.

Ik heb namelijk nog nooit een wielrenner gezien die midden in de koers hoopte dat hij ook mecanicien was van zijn eigen team. Voor alles moet een eerste keer zijn. Als je tijd wil verliezen in een vlakke etappe dan moet je soms gekke capriolen uithalen. Neem bijvoorbeeld het feit dat meneer een voorwiel wilde vervangen of even de versnellingen en remmen willen controleren van zijn teammaat. Robert wij zoeken ook nog mensen voor in de werkplaats dus mocht je na de tour nog tijd hebben, de deur staat voor jou wagenwijd open.

Zonder gekheid ik heb me eigenlijk dood zitten vervelen deze etappe. De sprint maakte, ook gezien mijn voorspelling, nog iets goed van dat gevoel. Zoals Leontien ’s avonds in Tour du Jour zei ‘’de etappe had de valpartij nodig’’. Wat een prachtig plat programma is dat trouwens dat Tour du Jour. Het enige wat ze nog moeten doen is Wilfred vervangen voor Maxime en Filemon in Nederland laten! De verhoudingen voor deze tour zijn mij trouwens na 1 sprint wel duidelijk. Treintjes werken niet dus vergeet dat en wil je winnen dan moet je het wiel van Marcel Kittel houden. Doe je dat niet dan kan je beter in de remmen knijpen, dat klinkt Robert als muziek in de oren, en lekker rustig naar het hotel rijden.

Wat ik prachtig vind om te zien is dat heel Nederland het ook met mij eens is. Onze Nederlandse hoop zit stiekem toch bij Lotto-Jumbo. Alleen moeten we met heel Nederland afspreken dat we ons gewoon van de domme houden en net blijven doen of hij 1 á 2 ritjes gaat winnen en dan stiekem door naar het podium!

Trouwens even terug naar dat programma Tour du Jour. Ik kijk trouwens alleen nog naar avondetappe als ik echt niet in slaap kan vallen want dat lukt met dat programma prima! Slaappillen zijn in 2017 overbodig, het receptuur is voortaan gewoon de Avondetappe (terug)kijken. Wat een held is die Amerikaan van Cannondale! Ik stel voortaan voor dat bij iedere ploeg de teambespreking naakt plaatsvindt aangezien dat wonderen verricht. De beste man kreeg in vol ornaat te horen van zijn teamleider dat hij de bolletjestrui moest pakken en waarachtig daar stond hij een dag later met het bolletjestricot om zijn schouders. Iemand naakt de waarheid vertellen werkt!

Het is ook prachtig om te zien dat mensen echt voor de wielersport leven zoals die Amerikaan. In Nederland hebben we ook voor alles een Nederlands kampioen. Gisteren de Nederlands kampioen tegenwindfietsen wat trouwens plaatsvond bij windkracht 9, held! Dat ook nog is op een Gazelle Ambiance (wat een prima fiets is overigens!), dat is pas echt afzien. Vandaag Nederlands mooiste sportvrouw. Oké ze zag er prima uit maar ze komt bij lange na niet in de buurt van de vrouw naast wie ik iedere morgen wakker wordt. Wat me het meest aan haar opviel is dat ze haar studie heeft opgezegd. Reden: ik ga me focussen op het fietsen. Ondanks dat je 170k aan instagram volgers hebt lijkt me dat niet het meest verstandige besluit uit haar leven. Want met zulke uitslagen je studie opzeggen lijkt mij dan persoonlijk niet zó verstandig. Mocht je over 10 jaar de Tour de France voor vrouwen winnen dan kom ik mijn excuses aanbieden.

Dat vond ik trouwens ook wat vreemd. Als voorprogramma van de heren op de fiets komt er nu een commercieel circus voorbij. Met auto’s verkleed als fietsband of autoband net wat het publiek leuk vindt. Leontien pleitte er voor om die optocht te vervangen voor vrouwen op de fiets. Beste Leontien, daarmee doe je je eigen sport te kort! Jullie zijn meer dan een aankondigingsparade voor de mannen. Ik vind vrouwenwielrennen zelfs leuker om naar te kijken, niet omdat het vrouwen zijn maar omdat de koers veel onvoorspelbaarder is als bij de mannen. Kortom een eigen twee of drieweekse tour waarbij de NOS er van minuut 1 live bij is. Heeft de NOS ook nog is een knap programma in de gids staan.

Voor morgen gelukkig geen vlakke sprintetappe voor de treintjes maar een lastige etappe. Een etappe die de Sagan’s van deze wereld prima moet liggen! Een paar heuvels  en een klein pukketlej aan het einde van de etappe. Niks voor Marcel Kittel dus de andere sprinters mogen een prijs verdelen van de vrijgevige Duitser. Mijn voorspelling:

  1. Van Avermaet
  2. Sagan
  3. Roglic
  4. Matthews

Hopen op wederom wat intieme momenten, al mag het voor mij (en stiekem ook voor Robert) iets minder intiem dan vandaag!

Reageren is uitgeschakeld voor dit bericht.