Jodium of podium!

Tot mijn grote schrik en verbazing zijn wij gisteren helemaal vergeten de blog over de etappe van maandag te publiceren. Al het werk voor niks geweest. Gelukkig maar blijkt achteraf want uitgerekend ik wilde het gaan hebben over het mooie verhaal van de broers Sagan in de Tour!

Broederliefde zou de titel gaan heten, deze titel zou ook boven deze blog niet hebben misstaan. Nee niet die rappers uit de Randstad, maar twee broers die samen een peloton onveilig maken. Dat kan je aan de broers Sagan wel overlaten. Laat ik dan maar gelijk in de tweede alinea mijn mening geven over de diskwalificatie: een veel te zware straf! (al is het alleen al om mijn scorito klassement)

Nee, de titel is afkomstig van onze 24 jarige sprintheld uit Nederland onze Dylan Groenewegen. Jodium of podium! Als plaatselijke drogisterij deed je gisteren goede zaken wanneer je nog net dat laatste doosje jodium in je schap had staan, vraag en aanbod bepalen immers de prijs. Vraag was er gisteren genoeg.

Wat mij als eerste opvalt en dat is eigenlijk wel het meest zorgwekkende aan deze tour: er is geen spaak aan de Tour de France 2017 tenzij er niet gevallen wordt. Het was gisteren ook weer huilen met de pet op! Sprintetappes ga ik voortaan skippen tot de laatste 20km en dat als een ware liefhebber. Het is immers toch altijd het zelfde liedje.. een kopgroep.. een paar chasse patate en uiteindelijk een sprint. Gelukkig was de winnaar geen Marcel Kittel, dat was té voorspelbaar geweest! Nee een Fransman won…

Kom ik gelijk op het nieuws wat mij gisteren bereikte over onze Nederlands kampioen. Wat hem trouwens niet is af te zien in dat tenue van hem. Spuuglelijk vindt ik het en ik ben het dan ook met Stef Clement eens! Een kampioen van een land hoort rond te rijden in de vlag van zijn land. Zet de sponsor daar maar een klein logo op! Nee onze Ramon gaat rijden voor een Fransman. Nu heb ik 49 weken van het jaar niks tegen Fransen, behalve 3 weken in juli. Dan heb ik ook alleen een klein probleem met Fransen op de fiets die meerijden in de tour. Wat een chauvinistisch volk is dat toch tijdens de drie weken Tour de France. Met Clown Bassie (lees: Thomas Voeckler) voorop! Verschrikkelijk vind ik ze, al hoop ik dat deze sprintoverwinning ze voorlopig koest houdt! Maar ik vond het sneu om te lezen dat Ramon voortaan de sprint gaat aantrekken in dat, nogmaals mijn mening, verschrikkelijke Franse ploegje! Lieve Ramon, ik hoop dat je nog contractbreuk kan plegen maar rijd dan voor Dylan! (p.s. het zal wel iets met geld te maken hebben)

Oké genoeg uitstapjes over naar de orde van de dag. Ik vond het mooi om te zien dat op maandag de ene broer zich uit de naad werkte voor de andere broer! Dan heb ik het natuurlijk over de mannen van Bora, de Sagannetjes! Ik vind dat echt mooi om te zien dat je overstapt naar een kleinere ploeg onder de voorwaarden dat je samen met je broer de tour mag rijden. De broer naar wie je altijd zo hebt opgekeken. Moet wel raar zijn dat je over-en-weer elkaars idool bent. Maar stel je toch is voor je zet je broer af zoals je dat vroeger alleen bij je vriendin deed. Voor de deur ze hoeft alleen nog zelf de laatste 10 meter te lopen. Maar dan struikelt ze over die ene stoeptegel, hervindt haar balans en rent naar de deur: ze is thuis! Nou zoiets overkwam gisteren ook Peter.. Je broer brengt je thuis.. je stapt uit en zet je eerste twee stappen.. uit het pedaal! Je herpakt je en rijdt, ongenaakbaar (wat de overwinning nog mooier maakt in mijn ogen) als eerste over de finish heen. Wat zal Juraj goed geslapen hebben!

De sprint van gisteren deed me een beetje denken aan een kopduel bij voetbal. Je probeert elk duel te winnen maar die elleboog zit wel is op een plek waar hij niet hoort. Zo ook vandaag bij Sagan. Ik herinnerde me nog de uitspraak van Dylan over de sprint van zondag: ik heb zelf ook wel een elleboog gevoeld maar er ook wel een paar uitgedeeld. Dat hoort er nou eenmaal bij klaarblijkelijk. Vandaag wordt iemand de tour uit gezet, als statement denk ik, na eenzelfde elleboog. Natuurlijk dat moet hij niet doen! Aan de andere kant ik verbaasde me over de gekozen weg van Cavendish, ik weet niet wat voor tomtom die man op zijn stuur heeft zitten maar die is nodig toe aan een update! Misschien waande hij zich even op een ovale baanwielrenpiste. Lieve Mark, de Tour de France vindt gewoon buiten plaats waarbij er dranghekken naast de weg staan. Ik kan Sagan wel begrijpen dat hij daar never nooit iemand had verwacht. Enfin de jury heeft gesproken, daar hebben we mee te dealen.

Alleen was dat niet dezelfde jury die enkele uren daarvoor Sagan ook al bestraft had? Tijdstraf, punten in mindering en de laatste plaats in het klassement. Ook niet mis dacht ik zo! Maar dat is alsof een rechter je veroordeeld maar zich vervolgens bedenkt en een nog zwaardere straf uitspreekt. Uitspraak is uitspraak lijkt mij. Gelukkig heb ik meester Visser zojuist gemaild hopelijk rijdt die snel naar Frankrijk!

Verder gebeurde er natuurlijk niet veel zowel ’s avonds als overdag. Al verbaas ik me wel over de liefde tussen team Sky en het asfalt. Weer lag er iemand bij en dit keer was het de geletruidrager, gelukkig zonder verdere consequenties. Alsof Servais Knaven, terwijl de mannen naakt in de kamer staan (zo doen ze dat bij Cannondale en dat werkt!), heeft gezegd: ‘’het asfalt is van ons!’’

Gelukkig staat er voor vandaag spektakel (zonder te vallen) op het programma, spektakel afkomstig van de klassementsrenners. Ze zullen wel moeten willen ze Froome nog uit het geel houden deze tour! Diezelfde Keniaan won hier immers in 2012 een prachtige etappe (in de eerder genoemde editie waarin meneer Wiggins de tour MOEST winnen). Nee zowel in 2012 als in 2014 (met Nibali) wint op Planche des Belles Filles de beste klimmer van de tour. Ik zit dus voor de buis gekluisterd! Oja mijn voorspelling voor vandaag:

1. Alberto Contador
2. Chris Froome
3. Richy Porte
4. Geraint Thomas

Mocht je de laatste 10 meter echt het podium willen halen denk dan: Jodium of Podium!

Reageren is uitgeschakeld voor dit bericht.